2 min read

Een goed ontwerp maakt moeilijke dingen minder ingewikkeld

De kracht van een goed ontwerp is dat de software voor je werkt. Je weet waar je informatie vindt en handelingen zijn minder complex. Dat principe kun je bijna overal toepassen waar je iets ontwerpt.
Een goed ontwerp maakt moeilijke dingen minder ingewikkeld

De kracht van een goed ontwerp is dat de software voor je werkt. Je weet waar je informatie vindt en handelingen zijn minder complex. Dat principe kun je bijna overal toepassen waar je iets ontwerpt.

Een van de redenen waarom Senseo twintig jaar geleden snel populair werd, was dat het koffiezetten makkelijker maakte. Senseo apparaten lieten je snel, en zonder nadenken, een kop koffie bereiden. Op beide punten won het van de toen gangbare filterkoffie.

Wat geldt voor Senseo, geldt ook voor een app of website. Op een website wil je dat bezoekers zonder nadenken door de website navigeren. Dat bereik je voor een deel met een duidelijk zichtbare zoekfunctie.

Als je kijkt naar Amazon, dan zie je op de website direct de zoekfunctie. Dat is goed, maar vanaf daar wordt bergafwaarts. De zoekresultaten zijn vervuild met gesponsorde artikelen en een overdaad aan artikelen met beperkte filter opties. Het maakt het zoeken lastig wanneer je niet precies weet wat je naar op zoekt bent.

Coolblue pakt het anders aan. Zij tonen geen gesponsorde artikelen, hebben een beperkter assortiment en je verfijnt er je zoekresultaten met filters. Als klant heb je minder keuze, maar bereik je sneller je doel.

Mensen gebruiken wat ze zien

Wat geldt voor webwinkels gaat min of meer ook op voor software. Je wilt dat belangrijke functies direct zichtbaar zijn, want die helpen iemand met de start. Vanaf daar moet de software mensen als vanzelf door een proces leiden. En als de stappen logisch zijn, dan merkt bijna niemand of ze twee of vijf keer klikken.

Dit klinkt misschien simpel en deels klopt dat. De moeilijkheid zit erin dat ontwerpen tijd kost en het vraagt om inlevingsvermogen. Je moet je als ontwerper verdiepen in de persoon die de software gebruikt en niet bang zijn voor het stellen van voor de hand liggende vragen. Want, een van de doelen van het ontwerpproces is het opknippen van het proces in kleine stappen. Die geven je inzicht en het helpt bij het leggen van verbanden. En dat bereik je het beste door het stellen van “domme” vragen. Het laat je de puzzel van het proces opnieuw of in een andere vorm leggen. Op die manier kom je tot de beste gebruikerservaring.

Opknippen heeft nog een voordeel. Kleine onderdelen zijn voor ontwikkelaars, testers en mensen in het algemeen begrijpelijker. Het is net als lopen. Je begint met kleine stappen en niet met een marathon.

Een belangrijke regel voor ieder ontwerp is: mensen gebruiken wat ze zien. Zorg dat ze niet hoeven te zoeken. Is iets niet direct zichtbaar, dan leidt je mensen daar

Je wilt geen 100 buttons tonen dus je denkt na over wat je waar toont. Bijvoorbeeld Nieuw en die geeft je de optie voor een Document, Importeer, Folder, Import Document

Een goed ontwerp zorgt dat iemand niet na hoeft te denken.

Mensen gebruiken wat ze zien en een ontwerper moet zorgen dat het gebruik vloeiend is. Een extra klik is daarbij niet erg, zolang mensen maar zonder nadenken, en snel, naar hun doel bereiken.