2 min read

Wat je hier gaat lezen

Na jaren van omzwervingen qua schrijven ben ik een nieuwe blog gestart. Een blog waarin ik kijk naar de ontwikkeling van software, hoe je het implementeert en productiviteit. Software is de drijvende kracht is achter vrijwel alles en je leest meer hier over wanneer je lid wordt van deze nieuwsbrief.
Wat je hier gaat lezen

Je computer, telefoon en koelkast gebruiken allemaal software. Nieuwe auto’s bevatten standaard opties die de fabrikant via software aan- of uitzet wanneer je betaalt. De hardware is aanwezig, maar de software bepaalt of het voor jou beschikbaar is. Zelfs het hart van mijn vriendin wordt bestuurd door software. Het is interessant en tegelijkertijd kan het ook verwarrend zijn.

Bij mij loopt technologie als een rode draad door de dag heen. Ik probeer nieuwe software, verschillende besturingssystemen en kijk hoe het voor mij en anderen kan werken. Dat is ook mijn dagelijkse werk. Het bestaat uit projecten rond de ontwikkeling en implementatie van software bij organisaties als gemeenten, banken en ziekenhuizen. Het zijn meestal organisaties die hun werk willen optimaliseren met behulp van software. De vraag is alleen hoe dat het beste kan.

Want software is lastig. Dan heb ik het niet over het programmeren van software, maar vooral over de weg naar het programmeren toe, en daarna. Want wat wil je? Hoe zorg je dat je de software ook daadwerkelijk kunt gebruiken? En wat doe je als je met de software werkt? Houdt het dan op, of blijf je verbeteren zodat je actueel blijft?

Het zijn vragen die ik bij elke organisatie zie. Alleen is niet iedereen zich bewust van die vragen. Doelstellingen worden daardoor niet gehaald of de organisatie laat mogelijkheden onbenut en dat is zonde. Hier help ik organisaties bij.

Software ontwikkeling begint met een visie over waar je als organisatie naartoe wilt. Een volgende is nadenken over wat de software moet doen en hoe het die visie gaat ondersteunen. Je kijkt ook naar de potentie die het biedt voor de toekomst en hoe je zorgt dat alle belanghebbenden betrokken zijn. Dit proces is complex en tegelijkertijd simpel wanneer je overziet wat er speelt.

Hoe je dat doet, daar schrijf ik over en wat ik niet weet, dat zoek ik uit. Je leest over hoe software werkt en hoe je een project tot een succes maakt. Dat gaat van het ontwerpen van functionaliteiten tot toegankelijkheid en van planning tot zorgen dat mensen begrijpen hoe het werkt. Ben je geen programmeur, dan kun je het nog steeds prima volgen. Het gaat ook over persoonlijke productiviteit, want als je die op orde hebt dan wordt bijna alles makkelijker.

Wil je meer over deze onderwerpen weten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je de artikelen rechtstreeks in je inbox.