1 min read

Software requirements: de kunst van begrijpen en samenspel

Bij het specificeren van software requirements draait het om meer dan alleen data en processen. Het gaat om mensen en hoe je hun kennis benut.
Software requirements: de kunst van begrijpen en samenspel
Photo by "My Life Through A Lens" on Unsplash

Wanneer je software specificeert, bestudeer je processen, data en praat je met mensen. De uitdaging is; hoe weet je dat je de juiste en volledige informatie hebt?

Want wanneer je met verschillende mensen over hetzelfde onderwerp praat, krijg je verschillende antwoorden. En wanneer je mensen dezelfde vraag met andere woorden stelt, dan geven ze een ander antwoord. Net als dat wanneer je mensen dezelfde vraag stelt in een andere context, ze een ander antwoord geven.

Voor het krijgen van een volledig beeld stel je je daarom onwetend en naïef op. Wanneer mensen vertellen over hun werk, dan vraag je of ze het nog een keer willen vertellen omdat je het niet begrijpt. Meerdere antwoorden geven je namelijk een beeld van hoe processen in de praktijk werken. En het geeft mensen een goed gevoel dat je hun kennis nodig hebt. Helemaal wanneer ze zien dat je hun kennis ook daadwerkelijk gebruikt.

Hetzelfde antwoord op meerdere manieren horen helpt bij het ontdekken waar de gaten zitten.

De meeste mensen weten prima waar het in hun werk om draait.
Ze vinden het alleen lastig om het gestructureerd en volledig te verwoorden.

Als ontwerper, analist of welke naam je het ook geeft, ben je er om het geheel te overzien. Je bent er om tussen de regels door te lezen. Om te ontdekken wat niet gedocumenteerd is. Want dat zijn vaak de punten waar software toegevoegde waarde biedt. Vul dat aan met een analyse op basis van data en je hebt een goed vertrekpunt.

Processen in het werk zijn net als het leven niet zwart-wit. Ze zijn dynamisch. Helemaal als het werk met mensen betreft.

De duivel zit in de niet beschreven details.